Todelma

Todelma on tosiasioista punottu kiinnostava, luotettava kudelma. Teen sellaisia.

Karjalainen kulttuuri oli tuhoutua – viranomainen pelasti!

mennessä | tammi 21, 2019 | Havainto | 0 Kommenttia

Leipomo oli käyttänyt valmistamiseen laktoositonta maitoa, vaikka sitä ei karjalanpiirakan sisällä olevassa riisipuurossa saa olla. Viranomainen puuttui asiaan ja nyt leipomo myy käsittääkseni samoja tuotteita samassa paikassa samaan hintaan, mutta kutsuu niitä nimillä ”riisipiirakka” ja ”perunapiirakka”. Yle uutisoi asiasta 21.1.. Kiitos karjalanpiirakan nimisuojauksen on karjalaisen kulttuurimme välitön ja täydellinen tuho hiuksenhienosti vältetty!

Karjalanpiirakka sai hakemuksen jälkeen EU:n nimisuojan vuonna 2003. Me suomalaiset siis itse pyysimme Euroopan unionia tarkasti määrittelemään, millainen on oikea karjalanpiirakka. Tätä pidettiin yleisesti merkittävänä saavutuksena, enkä muista kuulleeni soraääniä. Ilmeisesti pelkäsimme, että joku tekisi karjalanpiirakoita väärin ja nyt se pelko realisoitui. Oliko tämä nyt se, mitä haettiin?

Tässä tiedoksi oikea tapa valmistaa karjalanpiirakat:

Karjalanpiirakoiden valmistaminen aloitetaan täytteen keittämisellä. Täyte on yleensä ohra- tai riisisuurimoista keitettyä puuroa tai perunasosetta. Näiden sijaan voidaan käyttää myös keitettyjä, survottuja kasviksia (esim. lanttua, porkkanaa, naurista tai haudutettua kaalia tai sieniä). Kuoritaikinaan laitetaan vettä, suolaa ja ruis- tai vehnäjauhoja. Kuoritaikina kaulitaan mahdollisimman ohuiksi, lähes läpikuultaviksi, pyöreiksi piirakankuoriksi. Kuoren ohuus takaa karjalanpiirakan rapeuden. Kuoren reunat käännetään täytteen päälle ja rypytetään. Piirakat paistetaan uunissa korkeassa, noin 250–300 °C:n lämmössä 15–20 minuuttia. Nopea paisto ja korkea lämpötila ovat oleellisia tuotteen mehevyyden säilyttämiseksi.

Täyte valmistetaan kiehauttamalla 1 litra (1 kg) vettä tai maitoa ja sekoittamalla siihen 2 dl (180 g) riisi- tai ohraryynejä. Riisipuuroa keitetään 1/2–1 tuntia ja ohrapuuroa kauemmin. Kuoritaikinaan, jossa on 200 g vettä, käytetään noin 275–350 g jauhoja.

Paistetut piirakat voidellaan usein heti paiston jälkeen tai lämmitettäessä. Voiteluun käytetään voita, öljyä tai vesi/maitoseosta, joskus myös kananmunaa.

Karjalanpiirakka on avoin, pieni, matala piiras, johon kuuluu ohut kuori sekä sydän eli täyte. Karjalanpiirakan koko on tavallisesti 7–20 cm. Karjalanpiirakat ovat muodoltaan pääasiassa soikeita mutta voivat olla myös pyöreähköjä. Kuoriosa on päältä avoin. Kuoren reunat on käännetty täytteen päälle ja rypytetty. Karjalanpiirakat ovat rapeakuorisia. Kuoren osuus on tavallisesti noin yksi kolmasosa koko tuotteen määrästä ja sydämen eli täytteen osuus noin kaksi kolmasosaa.

Valmistusvaiheessa varmistetaan tuotantolaitoksessa, että kuoritaikina kaulitaan mahdollisimman ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi halkaisijaltaan noin 10–24 cm:n suuruisiksi piirakankuoriksi, täyte levitetään sen päälle 1–2 cm:n etäisyydelle reunoista ja reunat käännetään rypyttäen täytteen päälle niin, että piirakka jää keskeltä avoimeksi, sillä nämä ovat perinteisen valmistumenetelmän kannalta määrääviä tekijöitä. Valmistusvaiheessa varmistetaan, että piirakat paistetaan 250–300 °C:n lämmössä 15–20 minuutin ajan, sillä korkea lämpötila ja nopea paistoaika aikaansaavat rapean kuoren ja vaikuttavat siten karjalanpiirakan makuun.

Lähde: Erityisluonnetta koskevista todistuksista annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2082/92 8 artiklan 1 kohdassa toisessa alakohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen (Euroopan yhteisöjen virallinen lehti 27.4.2002)