Todelma

Todelma on tosiasioista punottu kiinnostava, luotettava kudelma. Teen sellaisia.

Rouva Stroganova on kepeää hupailua perinteisen kesäteatterin ystäville

mennessä | loka 25, 2018 | Kulttuurinurkka, Teatteri | 0 Kommenttia

Slaavilainen syksy Joensuun kaupunginteatterissa jatkuu hienon Stalinin lehmien jälkeen hitusen vaivaannuttavalla notkahduksella. Kaupunginteatterin lavalle on päätetty tuoda puhdasverinen kesäteatterihupailu eikä siinä mitään. Nyt siinä ei vain onnistuta erityisen hyvin.

Tl;dr? Katso video

Rouva Stroganova voisi toimia jos sitä olisi hiottu rytmikkääksi ja intensiiviseksi kaahaukseksi. Sen kaltainen kevyt hupailu saisi hyvin hiukan hengästyttää kunhan rytmi ja ajoitus olisivat kohdallaan. Nyt tempo on etenkin ensimmäisellä puoliskolla puuduttavan hidas ja näytelmän ensimmäinen tunti tuntuu kahdelta. Toisen puoliskon alkupuolella tuntuu, että homma saadaan käyntiin, mutta loppua kohti intensiteetti taas lässähtää.

Zinaida Dolgovan kirjoittama kansankomedia sai ensi-iltansa marin kielellä Joshkar-Olassa, Marin tasavallassa, Venäjällä. Sen kirjoittaminen uudestaan Pohjois-Karjalaan sijoittuvaksi on ikävä kyllä hävittänyt siitä sen erilaisuuden tunnun, mitä siinä olisi ehkä voinut toivoa olevan. Sillä ei silti ole saatu tuotua mukaan mitää uutta ja kiinnostavaa.

Näytelmässä pohjoiskarjalaiseen, autioituvaan kylään saapuu venäläisnainen, asettuu autioon taloon ja alkaa remontoida. Seuraa hulvattomaksi tarkoitettuja kommelluksia, joista osa onnistuu viihdyttämää ja osa ei. Lopussa kaikki ei olekaan ihan sitä, miltä näyttää. Kaava on perinteinen ja tuttu puskafarsseja nähneille. Toteutus on hyvin konservatiivinen.

Näyttelijät pelastavat sen mitä on pelastettavissa. Kaiken painiskelun ja könyämisen sekaan mahtuu onneksi myös hienoja pilkahduksia. Esimerkiksi Hans Stigzelius väläyttelee virtuositeettiaan aika ajoin hienosti. Myös Minna Maaria Virtanen saa aika ajoin survottua syvyyttä roolihahmoonsa. Vieraileva näyttelijä Kyösti Kemppilä tulkitsee tuttuja biisejä upeasti, mutta rooli ei oikein anna katsojalle käsitystä siitä, millainen näyttelijä hän on.

Ehkä tämmöinen perinteinen kesäteatteritouhu ei vain ole Joensuun kaupunginteatterin juttu. Nyt se ei ainakaan onnistunut.